Acidul hialuronic se gaseste in mod natural in corpul nostru, in special in ochi, piele si cartilaje

50% din cantitatea de acid hialuronic din corpul  nostru se regaseste in piele, in straturile adanci ale dermului

Acidul hialuronic din organism este descompus de o enzima numita “hialuronidaza” , apoi nivelul din organism se reface usor. Odata cu trecerea timpului, cantitatea de acid hialuronic sintetizata scade.

Scaderea acidului hialuronic din organism are ca efecte: pierderea elasticitatii si uscarea pielii si aparitia ridurilor.

Acidul hialuronic din ingredientele cosmetice actioneaza ca umectant , mentinand hidratarea in piele si impiedicand pierderile de apa. Apa este esentiala pentru piele deoarece mentine celulele elastic si le mentine peretii sanatosi si rigizi

Eficacitatea acidului hialuronic porneste de la faptul ca acesta poate mentine de 1000 de ori greutatea sa in apa. De aceea este foarte important ca acidul hialuronic sa fie aplicat pe tenul umezit in prealabil. Astfel isi poate retine apa, evitand deshidratarea in exces. De asemenea este foarte importana aplicarea cremei dupa acid hialuronic, pentru a sigila activul in piele si a evita evaporarea.

Pe etichetele cosmetice regasiti acest ingredient sub forma Sodyum Hyaluronate sau Potassium Hyaluronate – acestea sunt saruri ale acidului hialuronic. Pielea absoarbe mult mai repede molecula de Sodyum Hyaluronate decate cea de acid hialuronic si de asemenea, se obtine cu niste costuri mult mai mici. In trecut acidul hialuronic era de origine animala insa in prezent majoritatea acidului hialuronic provine din surse vegetale si este obtinut prin fermentare microbiala.

Acidul hialuronic are textura unui gel si are diferite marimi moleculare, care patrund in diferite straturi ale epidermului.

Studiile arata ca acidul hialuronic este o molecula sensibila care poate fi usor descompusa de radicalii liberi, razele UV si oxidanti. De aceea protectia solara  si crema hidratanta sunt foarte importante.

Acidul hialuronic este un ingredient ce nu creeaza purging sau alte reactii adverse, insa acest lucru depinde de numarul moleculelor si de celelalte ingrediente din rutina.