Bariera de protectie a pielii - cel mai mare organ al corpului uman și primul in  linia de apărare împotriva factorilor de mediu și a microorganismelor . Această barieră are rolul de a ne ajuta sa ne păstram sănătatea și frumusețea, protejându-ne de factorii nocivi din mediu.

Pielea umană este formată din mai multe straturi, fiecare având un rol unic în protecția și funcționarea corectă a organismului. Straturile principale includ:

Stratul Cornos: Acesta este stratul exterior vizibil al pielii, cunoscut și sub numele de epidermă. Celulele din acest strat sunt numite keratinocite și sunt responsabile pentru formarea unui strat protector de celule moarte, keratina. Această barieră fiziologică ajută la prevenirea pierderii de apă și la blocarea intrării agenților patogeni.

Stratul Granulos: Situat sub stratul cornos, acesta conține keratinocite care produc proteine esențiale pentru bariera pielii. Aceste proteine ajută la menținerea hidratării și a elasticității pielii.

Stratul Spinos: Acest strat conține keratinocite care se leagă între ele prin intermediul structurilor numite desmozomi. Acest legătură între celule ajută la consolidarea structurii pielii și la crearea unei bariere mai strânse împotriva factorilor externi.

Stratul Bazal: Aici se găsesc celulele stem care sunt responsabile pentru regenerarea continuă a celulelor pielii. Acest strat susține înlocuirea celulelor moarte cu altele noi, menținând integritatea și funcționalitatea barierei de piele.


Pielea are multiple funcții vitale, dintre care unele sunt mai evidente, în timp ce altele sunt mai subtile:

Barieră Fizică: Stratul cornos și structura sa compactă formează o barieră fizică care împiedică intrarea agenților patogeni, a poluanților și a altor substanțe dăunătoare în corp.

Reglarea Temperaturii: Pielea reglează temperatura corpului prin transpirație și prin controlul fluxului sanguin către suprafața pielii.

Percepția Senzorială: Receptorii din piele ne permit să simțim senzații de atingere, temperatură, presiune și durere, ceea ce este crucial pentru interacțiunea noastră cu mediul înconjurător.

Imunitate: Pielea conține celule imunitare care detectează și luptă împotriva agenților patogeni care încearcă să pătrundă prin ea.

Sintetizarea Vitaminei D: Sub acțiunea razelor solare, pielea convertește colesterolul în vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.


Există mai multe ingrediente cosmetice care pot ajuta la întărirea și menținerea sănătății barierei pielii. Aceste ingrediente pot contribui la hidratarea, protecția și regenerarea pielii, ajutând-o să-și îndeplinească funcția de barieră într-un mod eficient. Iată câteva dintre aceste ingrediente: 

Niacinamida (vitamina B3): Acest ingredient este cunoscut pentru capacitatea sa de a întări bariera pielii și de a menține hidratarea. Niacinamida poate ajuta la reducerea pierderii de apă transepidermică (TEWL) și la calmarea iritațiilor.

Acizi grași esențiali: Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt esențiali pentru sănătatea pielii. Aceștia ajută la întărirea structurii barierei de piele și la menținerea hidratării.

Ceramide: Ceramidele sunt lipide naturale prezente în stratul cornos al pielii. Acestea joacă un rol crucial în menținerea integrității barierei de piele. Utilizarea produselor care conțin ceramide poate ajuta la restaurarea barierei pielii și la prevenirea uscării și descuamării.

Acid hialuronic: Acest acid este cunoscut pentru capacitatea sa de a atrage și de a păstra apa în piele. Utilizarea produselor cu acid hialuronic poate ajuta la hidratarea pielii și la menținerea aspectului său tânăr.

Glicerina: Glicerina este un ingredient umectant eficient, care atrage umiditatea în piele și contribuie la menținerea hidratării.

Panthenol (provitamina B5): Acest ingredient ajută la calmarea și hidratarea pielii. Poate fi benefic în cazul pielii uscate, sensibile sau iritate.

Extracte din plante calmante: Unele extracte din plante, cum ar fi aloe vera, extractul de ceai verde sau extractul de calendula, au proprietăți antiinflamatorii și calmante, ceea ce poate ajuta la menținerea sănătății barierei pielii.

Antioxidanți: Antioxidanții, cum ar fi vitamina C și vitamina E, pot ajuta la protejarea pielii împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi și de factorii de mediu, contribuind astfel la menținerea sănătății barierei.

Factori naturali de hidratare (NMF): Acești factori includ substanțe precum ureea, aminoacizii și acidul lactobionic. Acestea sunt implicate în menținerea nivelului optim de hidratare al pielii.

Filtre solare: Protecția solară este esențială pentru prevenirea daunelor cauzate de radiațiile UV, care pot afecta barierea pielii.

Bariera de protectie a pielii reprezintă un sistem complex și eficient care lucrează neîncetat pentru a ne proteja de factorii de mediu și de potențialele amenințări microbiene. Înțelegerea importanței acestei bariere și menținerea sănătății pielii noastre ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi.